Bestanden

De intellectuele eigendomsrechten van open bestanden

Bij Zeeman Reclame Groep (ZRG) hebben we als reclamebureau te maken met bij de wet vastgestelde intellectuele eigendomsrechten. Als opdrachtgever betaalt u (al dan niet eenmalig) voor de gebruiksrechten van de ontwerpen en voor het leveren van bestanden, waarmee in druk of digitaal gepubliceerd kan worden. U betaalt dus niet voor de open bestanden (psd, indd, tiff, esp en ai). Dit zijn onze gereedschapsbestanden, waarmee wij tot het eindproduct kunnen komen.

Eigendom van ZRG

Deze gereedschapsbestanden blijven eigendom van ZRG. U kunt het vergelijken met een timmerman die een kast voor u heeft gemaakt. Hij levert de kast (het eindproduct) af, maar niet zijn bouwtekening of hamer. Daarnaast gaat het bij een grafisch bestand om een creatief product, bedacht door een vormgever van ZRG. Volgens de wet is ZRG hierdoor rechthebbende van de algehele vorm/compositie van een folder, site, poster, verpakking, magazine of ander grafisch product. ZRG heeft als enige het recht de intellectuele eigendomsrechten te verkopen, net zoals bij elk ander economisch goed.

Gesloten bestanden

Uiteraard worden de meeste oude bestanden van onze klanten netjes in een archief bewaard, zodat we altijd kunnen teruggrijpen naar een eerder gemaakt ontwerp. Bovendien kunnen wij op deze manier te allen tijde gesloten bestanden, zoals JPEG of PDF, tegen een geringe vergoeding doorsturen naar u als klant of naar derden, als u daar opdracht voor geeft.

Open bestanden overnemen

In sommige gevallen kunnen wij een uitzondering maken voor het overnemen van open bestanden. Aan de hand van diverse factoren, zoals de oorspronkelijke prijs van het ontwerp en het toekomstige gebruik hiervan, bepalen wij de overnamekosten. Neem in dit geval contact met ons op.